Een verslag van het Microsoft MVP Summit

Van 4 tot en met 7 maart vond in Redmond (USA) het jaarlijks terugkerende Microsoft MVP Summit plaats, een exclusief event voor alle MVP’s. Onze expert Ryan, MVP Windows and Devices for IT, was erbij en doet in deze blog verslag van een aantal belangrijke ontwikkelingen.

Tijdens het MVP Summit geeft Microsoft ons als MVP middels verschillende sessies een exclusief inkijkje in de ontwikkelingen binnen haar portfolio. Helaas is veel informatie onder NDA en kan dus niet gedeeld worden, maar onderstaand toch een extract van informatie welke ik gelukkig wel kan delen.

Remote Desktop Modern infrastructure (RDMi)
Enige tijd geleden heeft Microsoft al bekend gemaakt dat verschillende componenten in de Remote Desktop infrastructuur gemoderniseerd gaan worden. Maar wat betekent dat nou precies? Om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de resources zijn de componenten, zoals een broker en de gateway herschreven naar een web app. Het schalen van een web app is eenvoudiger in vergelijking met een volledig server OS. Dit heeft binnen Azure ook financiële gevolgen. Het hosten van een web app is voordeliger dan een virtuele machine.

Modern Management
Het beheren van Windows 10 op de traditionele manier kost veel inspanning. Het continu bijhouden van de laatste release kost gewoon tijd, helemaal op een mobiel apparaat, zoals een laptop. Modern Management is dan ook de visie van Microsoft voor het beheren van Windows 10. Geen intensieve beheertaken, laat Windows het zelf maar doen. Met behulp van Intune kunnen minimale instellingen afgedwongen worden om zo te voldoen aan het organisatiebeleid. Denk aan het bijhouden van een virusscanner, wachtwoordbeleid etc. Met AutoPilot is het zelfs mogelijk om een enrollment vanuit de leverancier in te richten. Een gebruiker ontvangt een nieuw apparaat en is direct gekoppeld met de organisatie.

Introductie MSIX
Tijdens de Developer Day heeft Microsoft een nieuw packageformat aangekondigd onder de naam MSIX. Dit is wederom een poging om de migratie naar de Windows Store te vergroten. Het zal mogelijk zijn om bestaande MSI, AppX en UWP-applicaties te converteren naar het nieuwe model. Zoals in de huidige MSI-structuur zal wederom customizations mogelijk zijn. Met AppX/UWP is dat op het moment niet mogelijk, waardoor adoptie binnen Enterprise IT niet mogelijk is. Daarnaast heeft Microsoft besloten dit open source te maken, waardoor het nu ook beschikbaar is op GitHub. De tijd zal leren of MSIX de nieuwe standaard gaat worden.


Meer weten over ontwikkelingen binnen Microsoft? Neem gerust contact met ons op.

Over de auteur

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 80 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.

Deel dit artikel

Add comment