You are here

Microsoft Ignite 2017: de highlights

Van 25 t/m 29 september vond in Orlando Microsoft Ignite plaats. Onze experts Bob, Jenne en Eric waren ter plaatse en geven in deze blog een overzicht van de highlights van het technologiecongres.

Onderdelen van deze blog:
• De keynote: visie Microsoft
• Modern workplace with Office 365
   - Intelligent communications
   - Microsoft Teams
• Windows as a Service:
   - Windows Analytics
• Project Honolulu
• Quantum Computer
   - Nieuwe programmeertaal

 

De keynote

Microsoft’s CEO Satya Nadella gaf in de keynote een uiteenzetting over Microsoft’s visie:
“We believe in what people make possible. Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more.”

Focus voor Microsoft ligt de komende tijd met name op samenwerken in combinatie met de digitale transformatie van IT. Zo werkt Microsoft bijvoorbeeld hard aan de digital/modern workspace met onder andere intelligent communications. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de Quantum Computer (hierover later meer!).
 

Modern workplace with Office 365

Intelligent communications
Eén van de technische keynotes stond in het teken van de ‘modern workplace’ met Office 365. Naast nieuwe aankondigingen binnen Skype for Business en Unified Communications werd in deze keynote ook de nieuwe visie op intelligent communications gepresenteerd.

Intelligent communications staat voor de ultieme vorm van samenwerken en meeten tussen mensen van over de hele wereld. Dankzij de integratie van ‘intelligence’, denk hierbij aan toevoeging van data, vertalingen en stemherkenning om sprekers te identificeren etc., wordt het mogelijk om meetings en werkzaamheden nog efficiënter en productiever uit te voeren.

Microsoft Teams: de vervanger van Skype for Business
Microsoft Teams is de centrale speler als het gaat om intelligent communications. Teams, vanuit Office 365, brengt alle functionaliteiten zoals gesprekken, vergaderingen, bestanden, Office-applicaties en integraties van derden bij elkaar.

Om de nieuwe visie kracht bij te zetten, heeft Microsoft aangekondigd dat het huidige Teams uitgebreid wordt met uitgebreide calling- en meetings functionaliteit. Dit alles wordt gebouwd op een nieuwe, moderne Skype-infrastructuur voor voice-en video-communicatie van enterprise-grade.

De geruchten waren al in de lucht, maar Microsoft heeft nu op Ignite officieel bevestigd dat het met bovenstaande beweging de bedoeling is om de huidige Skype for Business client binnen Office 365 in de komende tijd te vervangen.

Afbeelding: Microsoft Teams

 

Microsoft Teams wordt op dit moment (slechts zes maanden na de lancering) al gebruikt door meer dan 125.000 organisaties wereldwijd.

 

Nieuwe mogelijkheden (voice & meeting) in Teams

  • Geplande vergaderingen, Outlook-kalenderintegratie en vergaderingen op mobiel.
  • Gasttoegang, zodat Teams kan worden gebruikt om samen te werken met mensen buiten het bedrijf.
  • Nieuwe voicefuncties: inkomende en uitgaande oproepen naar PSTN-nummers, doorverbinden en voicemail.
  • Verbeteringen aan teamvergaderingen (inbellen via telefoon, interoperabiliteit tussen Teams en S4B, inclusief universele presence, messaging en voice).
  • Nieuwe namen van voicefuncties:

 

Teams versus Skype for Business
De nieuwe Teams client is gebouwd met de intentie dat de bekende Skype-ervaring blijft gehandhaafd. Dit geldt voor alle platformen (zowel de teams client in Windows 10 als op de mobiele apparaten als in de vergaderzalen).

Microsoft blijft Skype for Business aanbieden en ondersteunen in Office 365. Daarnaast blijft Skype for Business Server on-premise ondersteund. Voor klanten die nog niet klaar zijn om hun PBX naar de cloud te verplaatsen, wordt de nieuwe versie van Skype for Business Server (vNext) gelanceerd. De verwachting is dat deze Q4 2018 uitkomt. De S4B client wordt (de komende tijd) vervangen door de Teams client. Deze kan zowel met O365 Teams verbinden als met de S4B server backend on-premise.

De Microsoft Teams en Skype for Business client kunnen naast elkaar worden uitgevoerd om te evalueren en te onderzoeken wat het beste is voor de organisatie.


De mening/ervaring van onze expert Eric

Het mooie is dat er vandaag al gestart kan worden met het gebruiken van de nieuwe functionaliteiten van Microsoft Teams via Office 365. Wie de adoptie van Teams in zijn/haar organisatie sneller wil laten verlopen, kan ook gebruik maken van de Fasttrack onboarding service van Microsoft: https://fasttrack.microsoft.com/

 

Windows as a Service

Microsoft heeft tijdens Ignite veel laten zien rondom Artificial Intelligence en de toepassingen van Machine Learning en Data Analytics. Waar het op neer komt, is dat Microsoft binnen Azure enorm veel data verzamelt en hier middels Machine Learning en Artificial Intelligence analyses op loslaat, bijvoorbeeld predictive analysis.

Windows Analytics
Data analysis staat o.a. centraal in het tijdens Ignite gelanceerde product Windows Analytics. Windows Analytics geeft klanten de mogelijkheid om gegevens van Windows en de applicaties die geïnstalleerd zijn te uploaden naar Windows Analytics. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van Microsoft-data om inzicht te krijgen in welke devices geschikt zijn voor upgrade naar een nieuwe Windows 10 release en welke applicaties compatibel zijn en welke nog niet. Windows Analytics bestaat uit 3 onderdelen (zie afbeelding).

Het nut van Windows Analytics hangt nauw samen met het releaseschema van Windows 10.

Releases met nieuwe functionaliteiten volgen elkaar, sinds Windows 10, sneller op. Maar hier staat tegenover dat de veranderingen tussen de releases minder groot zijn als voorheen tussen de verschillende Windows-versies en de impact op het applicatielandschap en de gebruikte hardware dus kleiner is. Al met al zorgt dit ervoor dat werkplekmigraties anders vorm krijgen, oftewel het traditionele upgradeproject (waarin veel tijd en geld zit in de voorbereiding) wordt vervangen door een upgradeproces afgestemd op de releasekalender van Microsoft.

Een upgradeproces bestaat volgens Microsoft uit verschillende fases (zie afbeelding).

Plan and Prepare
De Plan and Prepare fase is bedoeld ter voorbereiding op de upgrade.
1. In deze fase zijn Insider Preview Builds beschikbaar, zodat vast kennisgemaakt kan worden met de nieuwe features van de nieuwe Windows release.
2. In deze fase maakt Windows Analytics t.o.v. traditionele migraties het grote verschil! Analytics geeft namelijk inzicht in welke werkplekken en applicaties geschikt zijn voor de upgrade en hoeveel werk het kost om alle werkplekken en applicaties compatible te maken met de nieuwe release.

Targeted Deployments
Op basis van de informatie uit Analytics kan ook bepaald worden welke werkplekken als eerste een upgrade kunnen ondergaan.

Broad Deployment
Tijdens deze fase wordt het overgrote deel van de werkplekken geüpgraded.

Microsoft geeft ook richtlijnen voor een verdeling van de werkplekken over de verschillende fases, inclusief inschatting van de doorlooptijd (in de praktijk is dit voor iedere organisatie natuurlijk anders, maar onderstaande kan prima als richtlijn gebruikt worden).

Een Semi-Annual Channel (SAC) Release wordt 18 maanden ondersteund, daarna verwacht Microsoft dat je geüpgraded bent naar een nieuwe release. Door de deployment aanpak van Microsoft te hanteren, is mogelijk om in maximaal 9 maanden (excl. de Plan and Prepare fase) te upgraden naar een nieuwe release, waarna deze nog 9 maanden te gebruiken is. Daarna begint het hele proces weer overnieuw…

Het voordeel van de upgrade-aanpak zoals voorgesteld door Microsoft is dat je als organisatie, dankzij de data en insights van Microsoft, minder tijd en geld kwijt bent in de voorbereidingsfase ten opzichte van in een traditionele projectaanpak.
 

Project Honolulu

Wanneer je voor het beheer van Windows servers nog regelmatig inlogt via console of RDP en gebruik maakt van de verschillende ‘administrative tools’ dan gaat Microsoft jouw werk binnenkort een stuk gemakkelijker maken. Microsoft heeft een tool aangekondigd onder de codenaam project 'Honolulu'. Deze tool gaat een single-pane-of-glass bieden voor veel standaard Windows beheertools.

De tool draait binnen een webbrowser en geeft in één overzicht meer dan 20 standaard Windows beheertools. Deze tool werd erg goed ontvangen op Ignite 2017 en belooft veel gebruiksgemak voor het beheren van Windows servers.

Alle tools kunnen binnen de browser gebruikt worden en project ‘Honolulu’ draait on-premise. Servers die beheerd worden via deze tool hebben geen internetconnectie nodig en hebben ook geen agent nodig, ook is onderdeel uitmaken van een domein niet noodzakelijk.

Er is ook geen verbinding nodig met Azure, wat deze tool zeer bruikbaar maakt voor klanten die geen gebruik maken van clouddiensten. Dit in tegenstelling tot Service Management Tools, een Azure service met vergelijkbare functionaliteit, die wel een Azure cloudconnectie vereist.

Project ‘Honolulu’ wordt gratis beschikbaar gesteld en komt naar verwachting begin 2018 als RTM versie beschikbaar. In de komende maanden zal er nog functionaliteit worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid voor het gebruik van Remote Desktop Protocol (RDP) sessies en de Powershell console rechtstreeks vanuit de browser.

Inmiddels is wel al een publieke Technical Preview beschikbaar: https://www.microsoft.com/en-US/evalcenter/evaluate-windows-server-honolulu

 

Quantum Computing

Tijdens de keynote introduceerde Satya Nadella ook de Quantum Computer. Dit werd aangekondigd als ‘the next big thing in computing’.

Met de Quantum Computer hoopt Microsoft fundamentele en complexe problemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een manier waarop de aarde niet verder opwarmt of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De huidige generatie pc’s doet hier met hun rekenkracht jaren over, met een Quantum Computer is de verwachting dat complexe uitdagingen binnen enkele dagen of zelfs uren opgelost kunnen worden.

Afbeelding: Quantum chip

Quantum computing is niet nieuw, meerdere bedrijven zijn hier mee bezig en ook Microsoft is al meer dan tien jaar actief op dit vlak. Het onderscheid zit hem in het feit dat Microsoft een andere benadering toepast, namelijk topologische quantum bits. Hierdoor wordt de Quantum Computer meer consistent en is minder foutgevoelig dan andere Quantum Computing methodes.

Traditionele computer versus quantum computer
Aan de hand van een voorbeeld tijdens de keynote werd simpel uitgelegd wat het verschil is tussen de hedendaagse computer en een Quantum Computer:
Stel je een doolhof voor waarbij een hedendaagse computer via elk pad zoekt naar de uitgang, totdat hij deze gevonden heeft. Afhankelijk van de grootte van het doolhof kan dit even duren. Een Quantum Computer kan elk pad gelijktijdig proberen en dus de uitgang veel sneller vinden.

Een traditionele computer is opgebouwd uit bits welke of een 1 of een 0 is. Een Quantum Computer bevat qubits (quantum bits) welke tegelijkertijd een 1 en een 0 kunnen zijn.
Dit wordt een quantum superpositie genoemd van enen en nullen. De mogelijkheid voor een qubit om meerdere waardes (1 en 0) te ‘zijn’, betekent dat de rekenkracht exponentieel toeneemt in tegenstelling tot een traditionele computer.


 

Op dit moment werkt de chip in de Quantum Computer alleen als deze net boven het absolute nulpunt (ongeveer -273 graden Celsius) is. Bij deze temperatuur ontstaan er geen vibraties, doordat de atomen bijna stilstaan. Hierdoor werkt de chip alleen als het extreem koud is optimaal.

In deze video een korte uitleg over de Quantum Computer: https://www.youtube.com/watch?v=cOUrzxyng04

 

Wanneer kunnen we de eerste Quantum Computer verwachten?
Helaas is er nog geen duidelijk antwoord op de vraag wanneer we de eerste Quantum Computer kunnen verwachten. Mark Russinovich, CTO Microsoft Azure, gaf tijdens Ignite aan dat hij denkt dat dit over 10 tot 15 jaar zal zijn. De ontwikkelingen gaan razendsnel, maar er dient nog veel werk verzet te worden voordat er daadwerkelijk meegewerkt kan worden.
 

Nieuwe programmeertaal
Tijdens Ignite kondigde Microsoft aan dat het later dit jaar met een nieuwe programmeertaal komt. De naam van deze nieuwe taal is helaas nog niet bekendgemaakt. Wel weten we dat deze nieuwe programmeertaal volledige integratie heeft met Microsoft Visual Studio, zodat een ontwikkelaar Quantumprogramma’s kan schrijven en debuggen.

De programmeertaal bevat daarnaast ook libraries en tutorials, waarmee ontwikkelaars zich snel de techniek van Quantum Computing kunnen aanleren. Alles werkt op een hoger niveau van abstractie, zodat geen diepgaande kennis nodig is van Quantum technologie om volledige programma’s te kunnen schrijven.

Het systeem is zodanig ontworpen dat individuele gebruikers problemen kunnen oplossen die tot 30 logische qubits van kracht op hun eigen pc’s vereisen. Een select aantal organisaties kan met behulp van Azure meer dan 40 qubits simuleren.

De mening/ervaring van onze expert Jenne

Persoonlijk vind ik dit de meest opvallende aankondiging van Microsoft Ignite. Mede omdat de mogelijkheden met de Quantum Computer eindeloos zijn en ik heel benieuwd ben hoe dit in de praktijk in z'n werk zal gaan.

 

 

Deze blog is een coproductie van onze experts Bob Niessink, Jenne Zuidema en Eric Beekman.

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.

Deel dit artikel

Add comment