Nutanix Xpress: hyperconverged nu ook voor het MKB!

Nutanix, marktleider op het gebied van Enterprise Cloud Computing, heeft speciaal voor het Midden- en Kleinbedrijf een nieuwe hyperconverged oplossing op de markt gebracht: Nutanix Xpress. Deze Xpress editie, het kleine zusje van het Nutanix NX-platform, zorgt ervoor dat een hyperconverged infrastructuur nu ook voor het MKB bereikbaar (en betaalbaar) wordt.

In deze (licht technische) blog geven onze experts Arjan en Jaap u meer informatie over de werking van Nutanix Xpress en de voordelen van deze oplossing voor het MKB.

Weg met beheercomplexiteit!
Een groot deel van de MKB-organisaties ondervindt nogal wat knelpunten als het op ICT aankomt. De ICT-omgevingen binnen deze sector bestaan vaak uit meerdere componenten die afkomstig zijn van verschillende leveranciers en gebaseerd zijn op verscheidene technologieën. Daardoor is er binnen deze organisaties vaak sprake van enorme beheercomplexiteit. Servers dienen te worden beheerd, back-ups dienen te worden gemaakt en gecontroleerd, etc. Echter is de kennis met betrekking tot deze taken meestal beperkt aanwezig bij slechts enkele personen, die deze taken ook nog eens, onder tijdsdruk, naast hun normale werkzaamheden moeten uitvoeren.

Waar grote organisaties met dezelfde problemen hun infrastructuur volledig optimaliseren door bijvoorbeeld inzet van hyperconverged (alles-in-éen) oplossingen, blijven gezien de beperkt aanwezige ICT-kennis en de grote kostenpost en impact die een dergelijk project met zich meebrengt MKB-organisaties vaak met de handen in het haar zitten. Nutanix Xpress brengt hier verandering in!

Nutanix Xpress: beheervereenvoudiging en kostenbesparing
Nutanix Xpress is gebaseerd op hetzelfde krachtige platform (NX) wat al jaren door Nutanix wordt geleverd.


Ook Xpress wordt aangeboden als alles-in-1 oplossing, waardoor geen specifieke kennis meer nodig is van servers, opslag of virtualisatie. Dit houdt tevens in dat installatie en configuratie ook een stuk eenvoudiger is ten opzichte van een traditionele infrastructuur.

Cloudstrategie
Liever een component als back-up regelen via de cloud? Ook hierin voorziet Nutanix Xpress. Uw back-up kan eenvoudig weggeschreven worden naar public clouds als Amazon Web Services of Microsoft Azure.

Geen additionele licentiekosten meer
Omdat Nutanix Xpress geleverd wordt met Acropolis hypervisor (AHV) inclusief virtuele managementsoftware zijn additionele virtualisatielicenties niet langer noodzakelijk.

Specificaties Nutanix Xpress
Een opsomming van de specificaties van een Nutanix Xpress appliance:

 • 2U appliance met plaats voor 3 of 4 server nodes
 • Naar uw wens te configureren qua geheugen, CPU en opslag
 • 1GbE of 10GbE netwerk


Onderstaande configuraties zijn opgenomen als voorbeeld. Deze kunnen aangepast worden indien nodig/gewenst.

Limieten
De Xpress editie bevat een aantal softwarematige en organisatie gerelateerde limieten.

 • De Xpress editie mag alleen worden ingezet binnen organisaties waar minder dan 500 werknemers actief zijn.
 • Binnen de Xpress editie kan alleen Xpress Edition als software worden toegepast.
 • Maximaal kunnen er vier nodes binnen een cluster worden ingezet.
 • De Xpress nodes en de NX nodes kunnen niet actief zijn binnen hetzelfde cluster.
 • Per organisatie mogen maximaal twee clusters in gebruik worden genomen.

Software
Hoewel bij het NX-platform gekozen kan worden voor verschillende softwarepakketten (Starter, Pro en Ultimate), is het bij Xpress enkel mogelijk om gebruik te maken van Xpress Edition. Voor deze (standaard)software is geen licentie nodig.

De functionaliteiten binnen Xpress Edition zijn zoveel mogelijk afgestemd op het gebruik binnen het MKB.

Een overzicht:

 • MapReduce Compression & DeDup
 • Multi-Hypervisor Support
 • AHV & Virtualization Mgmt
 • Single Site DR
 • Time Stream - Back Up
 • Cloud Connect
 • Metro Availability
 • Prism Starter & Central

Conclusie
Met de Nutanix Xpress editie heeft Nutanix een instapmodel beschikbaar gesteld welke uitermate geschikt is voor het Midden- en Kleinbedrijf onder andere ter vervanging van bestaande hardware of bij het opstarten van een nieuw project.


De basis van het systeem is opgebouwd rondom de reeds bewezen software van Nutanix. Toekomstige ontwikkelingen van de software gaan het mogelijk maken om vanuit de Xpress editie eventueel door te groeien naar de NX-versie. Met name in het vergelijk met traditionele oplossingen, waarbij de servers en storage in separate onderdelen worden geleverd, is de Nutanix Xpress editie een aantrekkelijke en betaalbare optie voor het MKB.

 

Deze blog is een coproductie van Arjan Hendriks & Jaap van Veldhuizen.

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.

Deel dit artikel

Add comment