You are here

Power BI en ICT-Partners!

 

Cognitieve service algoritmes zijn een selfservice dienst en geven de mogelijkheid om in de voorbereiding data te verfijnen!

Power BI gebruikersdag - ICT-Power your business

keywords: machine learning, artificial intelligence, power bi, ml, ai, business, azure ml, cognitive services, python, r

Eind maart 2019 was de vierde Power BI gebruikersdag. Het Power BI-event is snelgroeiend en was wederom uitverkocht, ondanks het groter aantal beschikbare kaarten. Deze dag is een aantrekkelijk evenement voor IT-, BI-, finance, business professionals en management. Onze collega Casper Verhoef was dit jaar aanwezig en geeft inzicht in de hoogtepunten en meerwaarde van het event.

Het waardevolle van evenementen met een community grondslag is vooral het snel opdoen van laatste ontwikkelingen. Ontwikkelaars, wetenschappers, gebruikers en ook professionals met een achtergrond bij Microsoft gaven sessies waarbij de nieuwste ontwikkelingen aan bod kwamen. Hierdoor kreeg je de gave mix van zowel technische, functionele als business tracks.

Om de dag optimaal te benutten op jacht naar nieuwe kennis heb ik technische, business en finance gerelateerde presentaties afgewisseld. De volgende sessies heb ik bijgewoond:

·       Microsoft Power BI Premium: het bouwen van Enterprise Graded modellen (Kasper de Jonge)

·       Veel gemaakte fouten bij het ontwikkelen van Power BI-rapporten (Michiel van Straaten)

·       AI en Machine Learning in Power BI Service (Leila Etaati)

·       Rapporteren met een 4-4-5 kalender (Michiel Rozema)

Alle vier de tracks waren boeiend, maar mijn passie ligt het meeste bij het analyseren van data. Vandaar dat ik wat dieper wil ingaan op wat Leila Etaati te vertellen had over AI, Machine Learning in combinatie met Power BI.

Power BI wordt gebruikt door zowel Developers (analisten in deze context), Data Scientists en Business Users. Elke doelgroep heeft specifieke vaardigheden, doelstellingen en behoeftes. Business Users gebruiken Power BI om informatie en kennis te verkrijgen om zodoende beslissingen te kunnen nemen op basis van feiten en kennis. Data Scientists gaan de diepte in, op zoek naar bijvoorbeeld patronen of voorspellende modellen uit gestructureerde en ongestructureerde data. Om dit te realiseren schrijven ze veelal zelf in R en Python. Dit is, respectievelijk, sinds 2015 en 2018 mogelijk in Power BI. Developers analyseren data en proberen de grote hoeveelheid hiervan overzichtelijk te maken en informatie vrij te geven waar de business kennis uit kan halen om beslissingen mee te nemen. Sinds dit jaar zijn standaard AI-modellen beschikbaar middels Microsoftdiensten als Azure ML Studio en Cognitive Service.

Cognitive service algoritmes zijn een selfservice dienst en geven de mogelijkheid om in de voorbereiding data te verfijnen. Met de dienst is het op dit moment mogelijk sleuteltermen te genereren uit ongestructureerde tekst, afbeeldingen te taggen, taal te detecteren en sentimenten te analyseren. Daarnaast biedt Microsoft de mogelijkheid om eenvoudig, zonder al te veel diepgaande kennis, machine learning modellen (AutoML) te maken in Power BI dataflows. Dit biedt analisten de kans om zonder het schrijven van code en alleen met Power BI-skills in dataflow data te preparen en vervolgens machine learning modellen te maken. Hierdoor komt het toch voor velen abstracte machine learning beschikbaar en is het relatief eenvoudig te gebruiken. Dit is wat mij betreft een gewenste en te gekke ontwikkeling.

Het aantrekkelijke van de Power BI-tool is dat door de recente ontwikkelingen elke doelgroep beter wordt bediend. Business users kunnen gemakkelijk met vraag en antwoord en snelle inzichten van de juiste informatie worden voorzien. Daarnaast zijn voor analisten (developers) ingebouwde standaard AI-modellen zoals geautomatiseerde machine learning en cognitive services te gebruiken in de dataflow voor bijvoorbeeld clustering en forecasting. De meeste geavanceerde gebruikers, in veel gevallen data scientist, kunnen handmatig machine learning en artificial intelligence modellen ontwikkelen met R, Python en Azure Machine Learning integration. Dit geeft ze enorme vrijheid en mogelijkheden om de meeste waardevolle informatie te genereren waarop bedrijfsmatige besluiten genomen kunnen worden.

 

Heeft u vragen over ‘Power BI of wilt u spreken met één van onze consultants of engineers geautomatiseerd learning en cognitive services? Neem dan gerust contact op met ICT-Partners.

Casper Verhoef

 

Meer informatie?

Wij helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom werkplek, datacenter en beheer van uw ICT.

Deel dit artikel

Add comment