VMworld 2017 (Las Vegas) | Alex’ reisverslag

Van 27 t/m 31 augustus vindt in het Mandalay Bay Convention Center in Las Vegas de 23ste editie plaats van VMworld. Onze expert Alex is ter plaatse en houdt ons in dit reisverslag op de hoogte van alle highlights.

< Dag 0 – Voorbereiding
Vaak wordt gezegd ‘voorbereiden is het halve werk’. Om goed beslagen ten ijs te komen, werk ik me in de weken voor VMworld dan ook door bergen informatie heen. Dankzij info van VMworld, blogs van concullega’s aangevuld met eigen ervaringen van voorgaande events kom ik tot mijn optimale, persoonlijke eventplanning. So, VMworld here I come!

 

Dag 1
Na een dag van reizen en een dag van acclimatiseren (naast 9 uur tijdsverschil is het hier ook nog eens meer dan 40 graden Celsius!), vertrek ik vandaag al vroeg richting het Mandalay Bay Convention Center. Ik ben zeker niet de enige! Ik kom duizenden mensen tegen, die onderweg zijn naar het VMworld-ontbijt, de eerste sessies en examens of alvast een plek veiligstellen in de Mandalay Bay Arena, waar zo dadelijk de eerste keynote plaatsvindt.

 

De keynote
Om 9.00 uur opent VMware’s CEO Pat Gelsinger de keynote.

Hieronder volgt een korte opsomming van Gelsingers aankondigingen:

 • De visie van VMware is dat het allemaal om de applicaties (apps) draait. Mensen willen data kunnen gebruiken met de applicaties die ze zelf willen kiezen en daarbij ook het apparaat waarop zij dit willen raadplegen of bewerken zelf willen kiezen. Hoe kunnen applicaties en toegang tot data eenvoudig geleverd worden zonder dat de veiligheid van de bedrijfsgegevens is gevaar wordt gebracht? Met VMware Workspace ONE is dit mogelijk.
 • Airwatch en Google hebben in een exclusieve deal bewerkstelligd dat Google Chromebooks beheerd kunnen worden.
 • VMware Cloud komt binnenkort beschikbaar op Amazon Web Services. Eerst alleen aan de westkant van de VS, maar voor het eind van 2018 over de rest van de wereld.
 • Gelsinger stelt dat VMware’s NSX-technologie het centrum van meerdere oplossingen gaat worden, zowel in de private als public cloud.
 • Security is de afgelopen jaren complex geworden. Een sheet met daarop honderden securityleveranciers, die Gelsinger toont, showt hiervan het bewijs. VMware wil hier graag eenvoud in terugbrengen. Hun stellingname: het begint met het goed krijgen van de basis door cyberhygiëne. De vijf pilaren waar het om draait:

 • VMware kondigt VMware AppDefense aan. Een tool waarmee klanten hun data kunnen beschermen door het aanvalsvlak te verminderen.
 • IBM en VMware kondigen aan dat ze samenwerken aan een applicatie die AppDefense en analytische informatie en automation naar het volgende level tilt.

Meer informatie en aankondigingen: https://www.vmware.com/company/news/releases.html

Solution Exchange
Vandaag breng ik ook een bezoek aan de Solution Exchange. Dit is een plek, waar leveranciers hun nieuwste technologieën en producten kunnen laten zien. Ik richt mij deze eerste dag met name op de leveranciers van Internet of Things (IoT). Allen maken zij gebruik van het VMware IoT management platform, VMware Pulse: https://www.vmware.com/solutions/iot.html

Persoonlijk hoogtepunt van de Solution Exchange was voor mij het project van Samsung Artik. Zij hebben de London Tower Bridge nagebouwd met LEGO-stenen en hierin op meerdere plekken IoT-beacons geplaatst om informatie te verzamelen en door te geven aan VMware Pulse:

 • Beacons voor het weergeven van de temperatuur in de ruimtes in de Tower Bridge;
 • Beacons voor het aantal gepasseerde voertuigen met bijbehorend gewicht en lengte;
 • Beacons voor de stand (in graden) van de brug, waarop de verkeerslichten en slagbomen reageren (te grote hoek zorgt voor een rood licht);
 • Beacons voor de verkeerslichten die reageren op de beacons van de gradenhoek.

Alle beacons zijn voorzien van een WiFi-chip en een Bluetooth-chip die op afstand benaderbaar zijn.

Binnen VMware Pulse worden al deze gegevens verzameld en grafisch getoond. Met een Virtual Reality bril kan de huidige staat van de IoT-beacons worden uitgelezen. Zodra de VR-bril gericht wordt op de beacons wordt de informatie getoond. 

Breakout Sessions – verslag van ‘Best practices tijdens Windows 10 migraties’
Tijdens VMworld is het mogelijk om een grote hoeveelheid breakout sessies te volgen. In mijn eventplanning heb ik er uiteraard een aantal opgenomen.

Persoonlijk hoogtepunt van vandaag was voor mij de breakout over best practices tijdens Windows 10 migraties.

Zoals bekend is, is Windows 7 op 14 januari 2020 End of Life. Zeker in grote organisaties is het zo maar mogelijk dat een migratie naar een ander besturingssysteem richting de anderhalf jaar duurt. VMware raadt dan ook aan om snel te starten met de migratie naar Windows 10.

Vanuit ervaringen bij veel klanten heeft VMware een aantal best practices voor deze migratie verzameld:

 • Begrijp dat de migratie naar Windows 10 migratie eigenlijk een transformatie is. Je koopt Windows en geen specifieke versie meer. Dit vergt een andere kijk op de manier waarop software-updates dienen plaats te vinden;
 • Realiseer dat traditioneel PC management duur is. Gebruikers willen op basis van hun behoeften apparaten gebruiken. Die apparaten moeten allen beheerd worden. Kies een nieuwe manier van PC management;
 • Kies de juiste versie van Windows 10. Gebruik geen Insider Program of Long Time Service Release versie op Windows 10 apparaten (tenzij er expliciete redenen voor zijn). Gebruik de SAR-versie (Semi Annual Release) om laptops en (VDI-)desktops van Windows 10 te voorzien;
 • Stel het juiste projectteam samen met alle disciplines vertegenwoordigd om de juiste behoeften in kaart te brengen;
 • Verminder complexiteit door standaardisatie van producten en technieken;
 • Plan eerst het werk rondom de Windows 10 migratie en voer het daarna pas uit. Het is namelijk niet alleen een besturingssysteemmigratie, maar ook een compleet andere manier van besturinsgssysteembeheer;
 • Omarm nieuwe technologieën en faseer oude technieken uit;
 • Maak gebruik van eenvoudige applicatiedeployment zoals applicatielayering.

 
EUC Showcase Keynote: Delivering New User Experiences with Digital Workspace
Ook op het programma vandaag staat een speciale End User Computing keynote. Door deze keynote op te nemen, laat VMware zien dat zij naast de datacenter- en netwerkgerelateerde technieken ook zeker het belang ziet van End User Computing.

Tijdens deze keynote spraken de vooraanstaande VMware EUC-vertegenwoordigers, Shawn Bass en Sumit Dhawan samen met een aantal klanten en partners.

Highlights:

 • Een demo toont hoe eenvoudig het is om Windows 10 mobiele apparaten met Workspace ONE uit te rollen en ze een OOBE (out of box experience) te geven;
 • VMware heeft een nieuw partnership met Adaptiva, waarmee grote Win32-applicaties met Airwatch via MDM gedistribueerd kunnen worden zonder dat er een extra infrastructuur nodig is. Dit is groot nieuws, want voorheen waren alleen relatief kleine msi-pakketten op deze manier te distribueren;
 • Apple heeft een nieuwe native app voor Workspace One. Applicaties voor Mac (zowel Apple als Win32) kunnen nog eenvoudiger benaderd worden;
 • Door de integratie van zowel management als identity kan ingelogd worden door gebruik te maken van Active Directory inloggegevens. Het management wordt uitgevoerd door Google Chrome Device Management waar door AirWatch gebruik van gemaakt wordt;
 • Er wordt aangekondigd dat er een service komt die applicaties vanuit Azure kan leveren;
 • VMware laat zien dat het updaten van een mobiele Windows 10 werkplek met een aantal klikken uitgevoerd kan worden;
 • VMware Workspace One Intelligence wordt aangekondigd. Het is een service waarmee uitgebreide inzichten worden gegeven en automatische acties kunnen worden gebouwd om onder andere de beveiliging en de gebruikerservaring te verbeteren. Tevens helpt het de IT-afdeling de performance en beveiliging van de omgeving beter te begrijpen;
 • Mobile Flows wordt aangekondigd. VMware Mobile Flows is erop gericht om veel gebruikte complexe bedrijfsprocessen eenvoudiger en toegankelijker te maken.

 

After work
Dag 1 zit erop. Na deze zeer interessante en inspirerende dag komt nu tijd voor ontspanning. Partytime! Viva Las Vegas!

 

Dag 2
Dag 2 start met een keynote van Pat Gelsinger. Belangrijk detail is dat Gelsinger op het podium toegeeft dat VMware’s support soms wat te wensen overlaat. Hier gaat aan gewerkt worden.

Ook op het podium komen de CEO van Dell, Michael Dell en de CEO van Pivotal (https://pivotal.io/), Rob Mee.

 • VMware & Dell

Dell timmert hard aan de weg op het gebied van kwantum computing, kunstmatige intelligentie en machine learning en gaat hierin samenwerken met VMware. Gelsingers visie is dat kunstmatige intelligentie en machine learning in alle nieuwe technieken geïntegreerd worden en noemt VMware AppDefense hierbij als voorbeeld.

Dell en VMware geven aan beiden meer te zullen focussen op het MKB (grootste deel van de 500.000 klanten van beide bedrijven komt uit het MKB).

 • VMware & Pivotal

Pivotal, leverancier van Cloud Foundry, heeft onlangs haar nieuwe product Pivotal Container Service (PKS) gelanceerd. PKS maakt gebruik van Google’s Container Engine (GKE) en integreert met Google Cloud services. Alle belangrijke VMware-technologieën zullen met PKS gaan integreren.


Het tweede deel van de keynote wordt verzorgd door Ray O’Farrell, CTO van VMware. O’Farrell kondigt aan dat veel van de nieuwe VMware services als SaaS-oplossing geleverd worden en verzorgt hierop een aantal demo’s van Workspace ONE Intelligence, Workspace Mobile Flows, NSX Cloud, vRealize Operations, VMware Cloud on AWS, AppDefense.

Breakout Sessions
Een kort verslag van mijn persoonlijk hoogtepunten van vandaag.

CTOs perspective on the Workspace 2020 and beyond: time to act now!
Deze sessie verzorgd door Ruben Spruijt, CTO van Frame, staat vooral in het teken van zelfreflectie. Waar sta ja als bedrijf qua werkplektechnologie? Ben je blijven hangen in 2010 of ben je al klaar voor 2020?

Onderstaand een afbeelding met punten waarover een standpunt dient ingenomen te worden.

Windows 10 Management met AirWatch
Na een kleine poll in de zaal blijkt dat het grootste deel van de aanwezigen op dit moment bij Windows 10 management, voor alle en dus ook mobiele apparaten, gebruik maakt van BigFix, LANDesk of SCCM. Uiteraard ziet VMware dit graag anders...

In deze sessie wordt regelmatig een parallel getrokken tussen iOS-apparaten en hun wijze van updaten. Aangezien Windows 10 als een mobiel OS wordt gezien, dient het in de ogen ook zo te worden behandeld (uiteraard met AirWatch).

Naar mijn mening is dit wel erg zwart/wit gesteld. Nog niet alle Windows 10-werkplekken (denk bijvoorbeeld aan VDI-werkplekken) kunnen (nog) niet compleet hetzelfde behandeld worden als een Windows 10-laptop. In ieder geval niet bij de klanten waar ik recentelijk actief ben geweest.

Desalniettemin biedt AirWatch wel geavanceerde mogelijkheden om Windows 10, maar zeker ook vele andere mobiele apparaten te kunnen beheren.

Solution Exchange
Ook vandaag breng ik weer een bezoek aan de Solution Exchange. Hieronder mijn highlights.

IGEL
Op de Solution Exchange trok Igel, leverancier van thin clients, de aandacht door op een van hun videoschermen een thin client ter grootte van een paar vierkante centimeter te tonen. De IGEL UD2 micro thin client. Deze portable thin client is niet veel groter is dan een paperclip.De UD2 kan beheerd worden via het managementsysteem van IGEL, genaamd Universal Management Suite. De micro thin client kan indien aangesloten in een apparaat, bijgewerkt worden of er kan ander beheer op worden uitgevoerd. Het is dus niet nodig om voor beheer naar de IT-afdeling te gaan, beheer kan op afstand worden uitgevoerd.

De use case van dit type thin client is bijvoorbeeld voor laptopgebruikers of externen die vanaf elke locatie snel toegang willen vanaf een device tot een Microsoft, Citrix of VMware-omgeving zonder de installatie en configuratie van software.

Hoe werkt het?
Nadat de vanuit de net genoemde Universal Management Suite, geconfigureerde UD-2 USB-stick geplaatst is, kan een laptop of desktopcomputer opgestart worden vanaf deze USB-stick. De software wordt gestart en in het geheugen van het gebruikte apparaat geladen. Het apparaat werkt dan als een thin client en kan verbinding maken met zowel Microsoft, Citrix als VMware-omgevingen. Nadat de stick verwijderd wordt, kan het gebruikte apparaat weer als voorheen functioneren. Deze link laat zien hoe de UD2 gebruikt wordt:
https://www.youtube.com/embed/5Xt8WsI84bM?autoplay=1

Avi Networks
Avi Networks is een bedrijf dat het Avi Vantage platform levert. Dit is een software defined Application Delivery Controller (ADC), die load balancing, applicatiebeveiliging en real-time applicatiemonitoring biedt.


Het platform biedt een centraal beheerde, dynamische pool van geloadbalancede resources op zowel x86-servers, virtuele machines of containers.

Met een brede ondersteuning voor verschillende platforms (VMware vCenter, OpenStack, bare metal, containers, public clouds, SDN, Infoblox, AWS Route, Nutanix Acropolis, etc.), kan het product eenvoudig op verschillende onderdelen binnen datacenters worden ingezet.

Vanuit een centraal punt (de Avi Controller) wordt het beheer van de omgeving uitgevoerd. De management interface doet erg denken aan die van Citrix NetScaler.

Alle services die door het platform worden aangeboden, zijn ook als REST API beschikbaar zodat automation kan worden toegepast, self-service kan worden gedaan of third-party’s hiervan gebruikt kunnen worden.

Frame
Hoewel Frame geen booth had op de Solution Exchange. Was CTO Ruben Spruijt wel op de ‘beursvloer’ aanwezig om vragen over Frame te beantwoorden.


Frame is een framework waarmee het mogelijk wordt gemaakt om elke applicatie in een webbrowser te draaien is.
Voor meer informatie aangaande Frame, zie http://fra.me.
Voor meer informatie over de samenwerking tussen Frame en VMware in de vorm van Workspace One App Express, zie https://www.vmware.com/products/workspace-one-app-express.html.

Einde dag 2
Dag 2 zit erop. Op naar ontspanning!


 

Dag 3

Breakout Sessions
De derde dag begon voor mij om 8 uur met de eerste van een aantal sessies voor de lunch. Twee van deze sessies staken er wat mij betreft bovenuit.

Be a power admin: VMware AirWatch Console tips and tricks
In deze sessie stond de VMware AirWatch Console centraal. Er werd besproken hoe de configuratie eenvoudiger gemaakt zou kunnen worden en welke instellingen, anders dan de standaardwaarde, het best aangepast kunnen worden.  

Delivering Virtual desktops and apps via the digital workspace with Workspace ONE and Horizon
Een sessie over de basis van Horizon en de weg van View naar Horizon naar Workspace ONE, oftewel het verbinden van de oude met de nieuwe wereld. Getoond werd (zie afbeelding) welke componenten een rol speelden in het verleden en welke nu een rol spelen. Veel verhalen zijn voor de meesten onder ons bekend, maar het gaf wel een mooi beeld van hoe alles bij elkaar komt in een oplossing.


Solution Exchange
Vandaag ga ik op de Solution Exchange op zoek naar alles rondom GPU’s, vGPU’s en virtual reality.

GPU's
Ondanks dat veel mensen nog steeds denken dat alleen GPU’s worden gebruikt voor AutoCAD en GIS-pakketten, zie je steeds meer dat ook voor zaken binnen HTML 5 en Office 365/2016 maar ook andere zaken waar voorheen CPU’s voor werden gebruikt nu GPU’s worden toegepast. Helaas gaat het net als met zoveel andere technieken: de mainstream zal het pas gaan toepassen op het moment dat de prijs acceptabeler is.

Virtual reality
De virtueel gebouwde wereld van IBM was zeer goed gebouwd. Persoonlijk blijf ik het alleen wat minder prettig kijken vinden. Mijn evenwichtsorgaan heeft zo nu en dan wat moeite om alle snelle veranderende bewegingen, achtergronden en ondergronden bij te houden.

 

Labs and self-paced training
Na het vele luisteren en praten, is het tijd om eens zelf met de verschillende producten van VMware aan de slag te gaan. Mijn middag is dan ook gevuld met self-paced en hands-on labs rondom Airwatch, Workspace ONE, AWS, NSX en meer. Zeker omdat ik thuis en bij mijn klanten niet alle zaken kan bekijken of kan draaien, was dit erg prettig om meer gevoel te krijgen bij een aantal nieuwe producten of producten waar ik eerder nog niet mee gewerkt had.
 

Einde dag 3
De laatste avond van VMworld staat ieder jaar in het teken van de VMware Appreciation Party. Met dit afsluitende feest wil VMware haar klanten, partners bedanken voor het gestelde vertrouwen in VMware en zijn producten. Dit jaar traden de bands The Bleachers en Blink 182 op in de T-Mobile Arena in Las Vegas. Een geweldige belevenis.


 

Dag 4
De laatste dag van VMworld 2017 Las Vegas.

Keynote
Net als in voorgaande jaren heeft de afsluitende keynote niets te maken met VMware-producten maar meer met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dit jaar gaat men in op de ontwikkelingen binnen de medische wereld. Op het podium worden drie personen, allen baanbrekend en met een brede visie op technologie, uitgenodigd.

Bionische koppelingen
De eerste persoon op het podium is professor Hugh Herr van het bedrijf MIT. Hij vertelt een verhaal over hoe hij zijn beide benen heeft moeten missen en hoe technologie hem hierin geholpen heeft, middels bionische koppelingen tussen delen van een mens aan een machine die taken van het menselijk lichaam overneemt.

De technologie die hij beschrijft, biedt mensen die een amputatie hebben moeten ondergaan de mogelijkheid een stuk mobieler te worden door gebruik te maken van vrijwel natuurlijk bewegingen.

Emotional Intelligence
De tweede persoon die op het podium verschijnt is Rana el Kaliouby van de universiteit van Cambridge. Rana vertelt over het vermenselijken van technieken met emotie, het zogenaamde Emotional Intelligence. Kunstmatige intelligentie, zoals Cortana en Siri kennen namelijk geen emotie en geven koudbloedige antwoorden als hen iets wordt gevraagd.

In een demo laat ze zien hoe haar bedrijf Affectiva met intelligentiesoftware alle 45 spieren van het gezicht heeft geanalyseerd en gelaatsuitdrukking in de vorm van smileys kan vertalen door digitaal naar alle bewegingen in het gezicht te kijken. Ook zaken als een bril of het uitsteken van een tong kan de techniek waarnemen. Ze denkt dat emotionele kunstmatige intelligentie de volgende technologische stap is die gaat plaatsvinden.

 

3D-techniek bij operaties
De laatste persoon die op het podium is doctor Peter Weinstock van het Boston’s Kinderziekenhuis. Hij vertelt hoe bepaalde ziektes behandeld kunnen worden, waarbij ingewikkelde operaties worden voorbereid d.m.v. 3D-techniek. Er wordt gebruik gemaakt van het 3D-printen van delen van het lichaam van de mensen die geopereerd moet worden. Het (zo vaak als nodig) oefenen op deze 3D-modellen met echte chirurgische apparatuur, zorgt ervoor dat chirurgen beter voorbereid zijn op de daadwerkelijk operaties.

Drie erg inspirerende sessies die de hersenen deden kraken en mij het gevoel gaven dat er op korte en lange termijn op technisch gebied nog zoveel staat te gebeuren.

 

Breakout Sessions
Voor ik het vliegtuig in stap terug naar huis volg ik nog een paar breakouts, met name over containertechnologie en de toepassing ervan binnen VMware vSphere.

 

Tot slot
Het maakt je klein als je deel uitmaakt van zo’n massaal evenement als VMworld. Desalniettemin, is het bijwonen van een dergelijk evenement altijd weer een enorme belevenis, waarbij de nodige inspiratie en kennis wordt opgedaan!


Zoals eerder vermeld was de End User Computing vibe goed te voelen en geluiden gingen vanuit steeds meer hoeken op naar het idee om een speciaal EUC VMworld event in 2018 te organiseren. Wie weet gaat dat ook nog eens echt gebeuren. In ieder geval lijkt Las Vegas volgend jaar weer de plek te zijn waar VMworld USA 2018 wordt gehouden.

Meer informatie?

Wij helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom werkplek, datacenter en beheer van uw ICT.

Deel dit artikel

Add comment