You are here

Waarom storage afnemen bij Amazon?!

Applicaties, websites, databases, e-mail, vandaag de dag groeit de hoeveelheid data en het aantal back-ups en daarmee ook de vereiste opslagruimte. Het bouwen en onderhouden van eigen opslag is duur en tijdrovend én is vaak moeizaam op te schalen (denk aan alle extra kosten, benodigde servers etc.). Er zijn echter alternatieven! Bijvoorbeeld in de vorm van de storageservice van cloudprovider Amazon.

 

Amazon Simple Storage Service (S3)
Amazon Simple Storage Service (S3) biedt ontwikkelaars en ICT-beheerders veilige opslag. Het is gemakkelijk in gebruik met een simpele web interface om data op te slaan of op te halen. Je kiest simpelweg een Regio waar je de data op wilt slaan, creëert een zogenoemde “bucket” en je kunt beginnen met data op te slaan in AmazonS3. Je hebt geen kristallen bol nodig om te voorspellen hoeveel opslag je nodig hebt. Je kunt zoveel opslaan als je wilt en het ophalen als je het nodig hebt.

Veel voorkomende vormen van het gebruik van AmazonS3 zijn back-up, applicatie- media- of website hosting en software delivery. Items in een bucket zijn heel simpel publiek beschikbaar te maken middels een URL: http://doc.s3.amazonaws.com/2016-03-12-AmazonS3.html

Als het om opslag gaat, is het laatste waar je aan wilt denken het verliezen van waardevolle data. AmazonS3 helpt je dit voorkomen door automatisch kopieën op te slaan op verschillende locaties. Ook biedt AmazonS3 de mogelijkheid om versies van de bestanden bij te houden in de “bucket”. Hierdoor is het eenvoudig om eerdere versies van een bestand terug te zetten als deze door een gebruiker per ongeluk gewist is of door een applicatiefout corrupt is geraakt.


 

Amazon Glacier
Voor data die je minder vaak gebruikt, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van Amazon Glacier. Dit is een archiveer service met lage kosten. Door middel van configureerbare lifecycle policies kun je automatisch AmazonS3 data naar Glacier archiveren.
 
Beveiliging staat natuurlijk op een hoog niveau. Er kan gebruik gemaakt worden van Access Control Lists (ACL) en Identity and Access Management (IAM). Er wordt gebruik gemaakt van SSL encrypted endpoints wanneer data geüpload of gedownload wordt. Uiteraard kan de data middels meerdere manieren ge-encrypt opgeslagen worden.

Amazon S3 helpt je om het meeste uit je data te halen door te zorgen dat het veilig opgeslagen wordt, beschikbaar te maken als je het nodig hebt en schaalbaar te zijn wanneer het nodig is.
 

Amazon EBS (Elastic Block Storage)
Deze vorm van opslag is vergelijkbaar met een harddisk in een computer. Ze zijn te koppelen aan EC2 instances (Amazon virtuele machines). Omdat ze onafhankelijk zijn van de EC2 instances blijft de data behouden als de virtuele machine faalt. Deze vorm van opslag is geschikt voor applicaties die een database/filesysteem/block level storage nodig hebben.

Er is keuze uit verschillende performancetypen:

  • Standard (gemiddeld 100 IOPS, voor bv Boot volumes)
  • Provisioned IOPS (tot 30 IOPS/GB, voor I/O intensieve workloads, zoals bijvoorbeeld grote databases)
  • General Purpose (gemiddeld 3 IOPS/GB, voor gemiddelde I/O workloads)

Om dataverlies tegen te gaan worden er automatische replicaties binnen de eigen Availability Zone gemaakt. Ook is het mogelijk om snapshot back-ups naar Amazon S3 te maken voor hogere beschikbaarheid van de data.


(1)    Gemount aan een server wel beschikbaar te maken middels FTP etc.
(2)    Alleen met juiste credentials tenzij publiekelijk beschikbaar gemaakt.
 

Kosten
Amazon biedt zoals gezegd diverse opslagmogelijkheden. Het is echter wel zaak om goed te kijken welk type storage er daadwerkelijk gewenst is. Amazon berekent niet alleen de opgeslagen hoeveelheid data, maar per platform zijn de kosten van het uit de cloud halen van de data ook verschillend. De kosten staan uiteraard direct in verhouding met de snelheid en beschikbaarheid van uw data.

Hieronder een voorbeeld van de kosten. Deze kosten zijn aan verandering onderhevig en wisselen ook nog eens per regio.


 

Kijk voor de meest recente prijzen op de site van Amazon.

 

Deze blog geeft slechts een globale weergave van de storagemogelijkheden van Amazon. Wilt u meer informatie hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.

Deel dit artikel

Add comment