Gemeente Steenwijkerland ‘veilig mobiel’ dankzij Citrix XenMobile en ICT-Partners

              

Als de gemeente Steenwijkerland haar nieuw aangeschafte Android smartphones en tablets in gebruik neemt, loopt zij tegen beheer- en security-uitdagingen aan. Via een aanbesteding op het gebied van Enterprise Mobility Management (EMM) oplossingen wordt ICT-Partners om advies en ondersteuning gevraagd.

Van BlackBerry naar Android

“Beheer van mobiele devices was voor ons op zich niets nieuws. Voorheen gebruikten we echter binnen de gemeente enkel BlackBerry’s in combinatie met een gemanagede omgeving via de BlackBerry Enterprise Server (BES). Om meer aan te sluiten bij de eisen en wensen van onze gebruikers besloten we de BlackBerry’s te vervangen door Android smartphones en tablets. Logischerwijs ontstond daardoor een gat ten aanzien van beheer, uitrolgemak en beveiliging”, vertelt John Versnel, Technisch Beheerder KA bij gemeente Steenwijkerland.

Aanbesteding

Om dat gat op te vullen, schrijft Steenwijkerland de aanbesteding ‘MDM-MAM software’ uit. Versnel over de voornaamste eisen en wensen waaraan de te implementeren oplossing diende te voldoen: “We zochten met name een oplossing waarmee we de uitrol van de devices konden versnellen en een manier om de smartphones en tablets op afstand te kunnen beheren en wipen/wissen.”

Security verantwoordelijkheid ICT

Uiteraard speelt ook de prijs-/kwaliteitverhouding een rol bij het selectieproces, maar bovenal diende de oplossing zeer snel te implementeren te zijn. “De nieuwe devices lagen al in opslag. De druk vanuit B&W om de toestellen in gebruik te nemen nam toe. Uitleveren zonder EMM-tooling was voor ons echter geen optie. Naar onze mening kun je medewerkers niet verantwoordelijk stellen voor het beveiligen van de devices. Ook al stel je regels op toch zal bijvoorbeeld niet iedereen een pincode instellen. Beveiliging van bedrijfskritische en privacygevoelige informatie staat juist bij een gemeente voorop. Datalekken willen we koste wat kost zien te voorkomen.”

Het best passende advies

ICT-Partners komt met haar advies om Citrix XenMobile in te zetten als beste uit de bus. Versnel verklaart: “ICT-Partners leverde de meest complete offerte aan en kwam met het best passende advies voor onze organisatie”.

Citrix XenMobile als dé oplossing

“De keuze voor het product was voor ons vrij snel gemaakt. Hoewel we meerdere oplossingen hebben bekeken, waaronder MobileIron, paste XenMobile het best bij ons programma van eisen. Daarbij sluit XenMobile naadloos aan op onze werkplekomgeving op basis van Citrix én was het in zeer korte tijd (het implementatieproject duurde slechts enkele dagen) te implementeren”, vertelt Versnel.

Eén centrale beheeroplossing

“Het mooie aan XenMobile is dat het één oplossing betreft voor zowel Mobile Device Management (MDM) voor het beheren van de devices en Mobile Application Management (MAM) voor het onderhouden van de applicaties en de data op de toestellen. Dit is voor ons eenvoudiger te managen dan losse systemen. Bovendien valt XenMobile ook nog eens op door het gebruiksgemak van de tooling”, vult Rick Kiers, Systeem- en netwerkbeheerder bij Steenwijkerland, aan.

Bedrijfsbeleid versus technische uitvoering

“Om volledige veiligheid van data te garanderen, hebben we er in onze organisatie voor gekozen om geen Bring Your Own Device (BYOD) te hanteren. We hanteren één soort smartphone en één soort tablet die aangeschaft en beheerd wordt door de gemeente, oftewel Corporate Owned, Personal Enabled (COPE).”

“De oplossingen van Citrix, waaronder XenMobile en Worx Mobile Apps, faciliteren ons beleid door onze eindgebruikers te voorzien van een flexibele en veilige omgeving met toegang tot e-mail, agenda en bedrijfsapplicaties waaronder het intranet. Daarnaast kunnen we onze medewerkers met een gerust hart de vrijheid geven om ‘eigen’ apps te installeren op het device, omdat XenMobile ons de mogelijkheid geeft om security af te dwingen met policies (verplichten van pincode, wipen/wissen op afstand bij diefstal of verlies)”, vertelt Versnel.

ICT-Partners als implementatiepartner

Versnel: “ICT-Partners is een betrouwbare en proactieve partner met een pragmatische aanpak. Ons was bijvoorbeeld een snelle uitrol beloofd. Dankzij goede sturing vanuit de projectleider van ICT-Partners werd hier ruimschoots aan voldaan”.

“Ook nu we XenMobile al enige tijd in gebruik hebben, kunnen we dankzij het supportcontract van ICT-Partners nog altijd rekenen op technische ondersteuning. De korte lijnen bij ICT-Partners maken het juist in situaties waarin je tegen problemen aanloopt makkelijk schakelen”, vult Kiers aan.

In het kort

Kort overzicht uit het programma van eisen

 • Security d.m.v. policy’s op groepen
 • Autorisaties voor apps op individueel en groepsniveau
 • Blacklisten apps
 • Scheiding data privé en zakelijk
 • Device wipe op afstand
 • Inzicht per gebruiker in verbruik, apps etc.
 • Enterprise Store faciliteit
   

Business voordelen

 • Een veilige, mobiele werkplek voor eindgebruikers
 • Werken met bedrijfskritische data, zonder controle te verliezen over devices en gegevens
   

Technische voordelen

 • Beheereenvoud/-gemak op afstand
 • Een centrale beheeromgeving voor zowel MDM als MAM
 • Mogelijkheid tot inrichten Micro-VPN
 • Maximale integratie met Citrix XenApp en/of XenDesktop
   
Gemeente Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland, gelegen in de kop van Overijssel, is op 1 januari 2001 ontstaan door een samenvoeging van de gemeenten Steenwijk, Brederwiede en IJsselham. Steenwijkerland heeft ca. 44.000 inwoners en is qua oppervlakte de grootste gemeente van de provincie Overijssel. De gemeente telt 320 medewerkers.

Laat u overtuigen, plan een referentiebezoek

Referentiebezoek plannen
Meer klantcases bekijken

Meer informatie?

Wij helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom werkplek, datacenter en beheer van uw ICT.