Toonaangevende Europese vleeswarenproducent profiteert dankzij ICT-Partners met de inzet van Nutanix on-premise toch van cloudvoordelen

DE UITDAGING

Zwanenberg Food Group, een toonaangevende Europese producent van vleeswaren en vleesconserven, heeft in de loop der jaren IT omarmd als essentieel hulpmiddel voor het ondersteunen van zijn bedrijfsprocessen en zakelijke groei. De verouderde IT-infrastructuur maakte het echter lastig om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het was daarom hoog tijd om opnieuw na te denken over de toekomstige IT-aanpak, legt Eilko Bronsema, IT-manager bij Zwanenberg Food Group, uit.

Legacy systemen

“Naast de IT-systemen op ons hoofdkantoor hadden we te kampen met een mix van legacy servers en storagesystemen op onze zeven productielocaties. Er was sprake van gebrekkige internetconnectiviteit en de omgeving was slechts gedeeltelijk gevirtualiseerd met uiteenlopende hypervisors. Performance-issues leverden voortdurend problemen op. Er was bovendien sprake van uiterst arbeidsintensief beheer. Zo moesten technici vanwege het gebruik van tape-gebaseerde back-ups naar externe locaties reizen voor het verzamelen en herstellen van data.”

De cloud

Bronsema besteedde veel tijd aan het verkennen van potentiële oplossingen, waaronder het gebruik van de public cloud. Zijn eerste stap bestond dan ook uit de implementatie van Office 365 ter vervanging van de interne e-mailoplossing en de standaard kantoorapplicaties. Waar het de bedrijfskritische applicaties betrof, de systemen die de kernprocessen van Zwanenberg op het gebied van productie en distributie ondersteunen, bleek de cloud echter geen levensvatbare optie.

Continuïteit

“Hoewel de cloud het beheer er een stuk eenvoudiger op zou maken, brengt het voor ons simpelweg te veel nieuwe risico’s met zich mee”, zegt Bronsema. “Onze belangrijkste prioriteit is om de productielocaties draaiende te houden. Op basis van de cloud zou de continuïteit van onze productielijnen afhankelijk worden van de internetverbinding. Bovendien is de meeste apparatuur in de fabriek niet ontworpen om met het internet te worden verbonden en heeft zodoende dan ook geen ingebouwde beveiliging.”

DE OPLOSSING

Op basis van het advies van ICT-Partners, partner van Nutanix, kwam Zwanenberg tot de conclusie dat een hyperconverged infrastructuur de beste optie was. Daaropvolgend werd de volledige infrastructuur, bestaande uit het hoofdkantoor in Almelo en de zeven productielocaties verspreid over Nederland, gemigreerd naar het Nutanix Enterprise Cloud Platform.

Nutanix Acropolis Hypervisor

“Het platform van Nutanix bood precies datgene waarnaar we zochten”, zegt Bronsema. “Het bood alle voordelen van de publieke cloud in de vorm van een veilige oplossing die we op locatie konden inzetten. De extra redundantie van de hyperconverged architectuur stelde ons in staat om optimale beschikbaarheid te waarborgen. Verder kunnen we nu alles centraal beheren en de volledige gedistribueerde infrastructuur automatisch bijwerken zonder enige downtime.”

In het kader van de migratie koos Bronsema ervoor om zijn VMware- en Hyper-V-hypervisors in te ruilen voor de standaard meegeleverde en licentievrije Nutanix Acropolis Hypervisor (AHV). AHV wordt bij Zwanenberg ingezet voor de bedrijfsbrede consolidatie van gevirtualiseerde workloads (Windows-gebaseerde domeinservers, file en printservers, SQL Server en Citrix XenApp workloads) en de virtuele servers die worden gebruikt voor het hosten van de kernapplicaties voor de productie-, distributie- en verkoopprocessen van het vleeswarenconcern.

Weg met de inefficiënte tapegebaseerde back-up

Dankzij de implementatie van Nutanix werd Bronsema gelijk in staat gesteld om het inefficiënte tapegebaseerde back-up- en recoverysysteem in te ruilen voor de ingebouwde snapshot-technologie binnen het Nutanix Enterprise Cloud OS.

“We zijn niet langer het grootste gedeelte van de dag kwijt aan het maken van back-ups en het transporteren van de tapes van en naar het hoofdkantoor. Alles vindt nu automatisch plaats. Op elke locatie worden om de twee uur snapshots van VM’s gemaakt. Deze worden opgeslagen op het centrale Nutanix-cluster. We hebben er daarnaast voor gekozen om het Commvault Data Platform in te zetten voor onze back-up- en herstelprocedures. Deze software is speciaal ontwikkeld voor naadloos gebruik in combinatie met VM’s die op de hypervisor Nutanix AHV draaien.”

HET RESULTAAT

Na een periode van testen en evalueren werden het hoofdkantoor in Almelo en drie belangrijke productielocaties in een kort bestek naar het Nutanix Enterprise Cloud Platform overgezet. Inmiddels worden zo’n vijftig VM-workloads in het primaire datacenter gehost, en acht tot tien op elk cluster binnen de productielocaties. De aanvankelijke problemen met de migratie van oudere Windows-servers konden snel worden opgelost, en met de hulp van Nutanix en ICT-Partners was het team van Zwanenberg in staat om het project snel en op tijd te voltooien, met duidelijke en directe voordelen.

Kosten- en beheerbesparing

Volgens Bronsema zijn de prestaties hierdoor ingrijpend verbeterd. Dit stelde hem ook in staat om het met één rack minder te doen in het datacenter in Almelo. Nu alles is gevirtualiseerd en op Nutanix AHV wordt gehost, zijn de licentiekosten gedaald en blijkt de infrastructuur een stuk betrouwbaarder.

De nieuwe infrastructuur levert ook een duidelijk voordeel voor de IT-beheerders. Back-ups kunnen nu vanaf het hoofdkantoor gemaakt worden, waardoor er meer tijd over is om de infrastructuur te optimaliseren ter maximale ondersteuning van de bedrijfsprocessen.

“In plaats van voortdurend brandjes te moeten blussen, kunnen we nu projectmatig werken en nagaan hoe we de business kunnen ondersteunen in plaats van alleen de infrastructuur”, zegt Bronsema. “Voor een kleine IT-afdeling als de onze is deze tijdswinst van onschatbare waarde. Het belangrijkste is echter dat er nu sprake is van rust in de tent dankzij een stabiele IT-omgeving die continu beschikbaar is, en dat is ons een hoop waard.”

DE TOEKOMST

Dankzij de nauwkeurige inschatting van de benodigde capaciteit tijdens de test- en evaluatieperiode biedt het Nutanix Enterprise Cloud Platform Zwanenberg voldoende ruimte om zowel de bestaande IT-workloads als de toekomstige groei op te vangen. Het opschalen van workloads omvat nu een simpel proces dat op elk gewenst moment kan worden uitgevoerd. Net als bij een publieke cloud, maar met de beveiliging van een gedistribueerd netwerk van datacenters op locatie.

Met het oog op de langere termijn overweegt het concern om effectiever gebruik te maken van de native clouddiensten (zoals containers) die beschikbaar zijn via het platform van Nutanix om daarmee zijn bedrijfskritische applicaties en infrastructuur klaar te stomen voor de 21e eeuw.

ICT-Partners, advies- en implementatiepartner van Zwanenberg Food Group

Zwanenberg Food Group werkte tijdens de modernisering van haar IT-infrastructuur nauw samen met ICT-Partners, advies- en implementatiepartner voor werkplek-, datacenter- en cloudintegratietrajecten. Vanuit het gedachtegoed 'Eenvoud in ICT' implementeerde ICT-Partners het hyperconverged platform van Nutanix, inclusief Acropolis Hypervisor (AHV) en het data platform van Commvault.

Daarnaast verzorgde ICT-Partners:
• de levering van alle hardware & licenties rondom Nutanix en Commvault
• de levering en implementatie van switches voor een 10G netwerk op de hoofdlocatie van Zwanenberg Food Group

In het kort

Business behoefte

Een veilige en gedistribueerde on-premise infrastructuur realiseren met dezelfde karakteristieken (schaalbaarheid en hoog beschikbaarheid) als de cloud, die zowel specialistische productieworkloads als bijkomende
IT-diensten kan hosten.

Oplossing

 • Nutanix Enterprise Cloud Platform
 • Nutanix AHV hypervisor
 • Windows-gebaseerde back office-, database- en productiviteitsservers
 • Specialistische voedselproductie software van de RBK Group
 • Citrix XenApp
 • Commvault Data Platform voor back-up en recovery

Voordelen

 • Eén geïntegreerde oplossing voor alle locaties met centraal beheer van alle reken-, virtualisatie- en opslagbronnen
 • Licentievrije virtualisatie met Nutanix AHV
 • Beheerbesparing door geautomatiseerde datareplicatie op basis van snapshot-technologie
 • Verbeterde gegevensbescherming en disaster recovery, dankzij integratie met het Commvault Data Platform
 • Een halvering van de benodigde rack-ruimte op het hoofdkantoor
 • Een forse reductie van de beheeroverhead
Zwanenberg Food Group

Zwanenberg Food Group is een vooraanstaande Europese producent van vleeswaren en vleesconserven die het in meer dan 100 landen aanbiedt. Het in Nederland gevestigde bedrijf is onder meer actief in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Zwanenberg Food Group heeft meer dan 1.600 werknemers in dienst en heeft een omzet van circa €400 miljoen.

Laat u overtuigen, plan een referentiebezoek

Referentiebezoek plannen
Meer klantcases bekijken

Meer informatie?

Onze experts helpen u graag verder

Met ruim 100 consultants zijn wij dagelijks bezig met het oplossen van complexe vraagstukken rondom digitale strategie, de werkplek en het datacenter.